Kuba kleden – Congo

Deze unieke, prachtige kuba kleden komen uit Congo. Ze worden gemaakt van geweven palmbladvezel en zijn uniek door de complexe geometrische ontwerpen, waarvan de betekenis van generatie op generatie is doorgegeven. Er zijn meer dan 200 patronen van Kuba, waarvan de betekenis niet altijd te achterhalen valt.

Historisch gezien is het Kuba-doek een ceremonieel gewaad en werd voornamelijk gedragen voor huwelijksceremonies en begrafenissen. Je kunt de doek ophangen om een mooie, ethnische touch aan een ruimte te geven. 

Het proces om Kuba-doek te maken is zeer tijdrovend en het kan enkele dagen duren om een ​​eenvoudig stuk placemat te vormen. De mannen verzamelen eerst de bladeren van de raffiaboom en verven die vervolgens met modder, indigo of stoffen uit de houtkap. Ze wrijven vervolgens de raffia-vezels in hun handen om het zacht te maken en het gemakkelijker te maken om te weven. Nadat ze de basisdoek hebben voltooid, borduren de vrouwen het borduursel. Ze doen dit door een paar draden van de raffia-vezels te trekken en deze in een naald te steken die de naald door de doek voert totdat de vezels aan de andere kant zichtbaar zijn. Ze nemen vervolgens een mes en snijden de vezels af, maar laten slechts een klein beetje zien. Dit honderden keren doen vormt een ontwerp. De ontwerpen worden zelden vooraf gepland en het grootste deel van het borduurwerk wordt gedaan door het geheugen. 

We hebben een klein aantal prachtige doeken op voorraad.

gerelateerde producten