Makenge basket – vintage

Deze prachtige unieke Makenge meelmanden komen uit Zambia, Zuid Afrika. Elke mand word met de hand geweven door de Mbunda vrouwen, het proces om een mand te weven kan wel maanden duren.

Deze manden zijn echte collectors items en erg schaars.

Ze worden gemaakt van de taaie wortel van een Makenge struik, die wordt gekookt en geverfd met natuurlijk plantaardige kleurstoffen. De plant van de Makenge struik blijft leven en geeft opnieuw wortels voor de volgende generatie. Nadat maïs is gemalen, wordt deze op deze manden gestort en worden eventuele ruwe stukken/ kaf enz. verwijderd. De mand heeft een prachtige textuur door het gebruik in de loop van de tijd. De , Mbunda mensen gebruikten maïsschil om de gaten op de manden te repareren van te veel gebruik, maar de maïsschil voegt eigenlijk een prachtige textuur toe aan de mand.

Ze gaan van familie op familie. Als nieuwe bruid in Zambia krijg je van familie of schoonfamilie een Makenge mand en deze wordt vervolgens weer doorgegeven aan haar eigen pas getrouwde dochter. De manden zijn zelfs zo duurzaam dat dezelfde mand al meer dan 100 jaar in de familie word doorgegeven.

We hebben momenteel ca 10 manden op voorraad in diverse afmetingen.

 

gerelateerde producten